poniedziałek, 13 maja 2013

MAŁO DOCENIANE SUPER ZBOŻA

Należą do żywności funkcjonalnej, która oprócz tego, że dostarcza składników odżywczych, ma pozytywny wpływ na poprawę stanu  zdrowia i zmniejszenie ryzyka chorób.






KASZA GRYCZANA

Nie zawiera glutenu i jest źródłem pełnowartościowego białka. Spożycie 100 g kaszy pokrywa zapotrzebowanie na komplet aminokwasów egzogennych. Wpływa ona na wzrost  dobrego cholesterolu LDL. Jest bogatym źródłem źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, a ponadto witamin B1, B2, B6, niacyny i witaminy E. Zawiera też dużą ilość magnezu, jak również inne pierwiastki takie jak cynk, miedź, potas, fosfor i wiele innych.



Gryka jest bogatym źródłem flawonoidów, głównie rutyny, która posiada potencjał antyoksydacyjny. Chroni organizm przed negatywnymi czynnikami środowiska, a przede wszystkim działa ochronnie i uszczelniająco na układ krwionośny. Jest bogatym źródłem błonnika. Ponadto ma właściwości prebiotyczne - wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.

OWIES

Ma wysoką wartość odżywczą, zawiera sporo białka. wapń, krzem, potas, żelazo, mangan, selen, oraz witaminy z grupy B i E, jak również flawonoidy. 


Owies dodaje energii i wpływa korzystnie na włosy, zęby, kości oraz układ krwionośny. Jego białko cechuje dobry skład aminokwasów egzogennych. Zawiera sporo błonnika- wpływającego korzystnie na jelita oraz zmniejszającego wchłanianie tłuszczu z pożywienia, zapobiega on nowotworowi jelita grubego. 
 Płatki owsiane pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mięśni podczas wysiłku fizycznego.

1 komentarz:

  1. Szczególnie istotny w kaszy gryczanej oraz owsie jest niski indeks glikemiczny. Powoduje on powolne i długotrwałe uwalnianie energii, zabezpiecza to przed skokami cukru we krwi i tym samym insuliny. Dzięki temu wspomniane zboża sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.

    OdpowiedzUsuń