sobota, 8 czerwca 2013

Sezon TRUSKAWKOWY czas zacząć !

 Truskawka zawiera w sobie znacznie więcej naturalnej witaminy C niż nawet cytryna czy inny owoc cytrusowy. W przybliżeniu można to określić tak, że w 10 dag truskawek znajduje się aż 60 mg witaminy C. A więc sporo, bo według danych organizm ludzki potrzebuje dziennie od 50 mg do 100 mg witaminy C. Czyli na dobrą sprawę wystarczy zjeść w sezonie 20 dag truskawek (a przy ich wspaniałym smaku to nie wiele) i jesteśmy zaspokojeni w tym zakresie. Do tego dochodzi nam zawartość takich witamin jak A, B1, B2, B3, PP (która reguluje dotlenienie krwi, zapobiegając jednocześnie łączeniu się ciałek czerwonych), pektyny (polisacharydy), wszystkie makro- i mikroelementy jakie znamy, a także wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo.



CHCESZ MIEĆ BIAŁE ZĘBY, NIE TYLKO JEDZ TRUSKAWKI:)

Okazuje się, że truskawki wybielają zęby. Dokładnie tak. Zwolennicy tej teorii (ponoć sprawdzonej niejednokrotnie i potwierdzanej przez dentystów) w sezonie używają nawet truskawek do ... mycia zębów (oczywiście nie zapominają o paście). Mówi się, że prócz właściwości wybielających zęby truskawki ogólnie dobrze czyszczą zęby, a ich częste spożywanie zapobiega osadzaniu się kamienia na zębach.


Truskawki odgrywają również znaczącą rolę przy wszelkich zapaleniach jamy ustnej, wykazują one bowiem w dużej mierze zdolności do oczyszczania miejsc chorobowo zmienionych oraz regenerujących.  Zawarte w truskawce wapń i fosfor wzmocnią kości i zęby, a także wpłyną korzystnie na pracę naszych mięśni, w tym również mięśnia sercowego. 
Ponadto truskawki mają właściwości antybakteryjne, wzmacniają organizm, działają wspomagająco w procesie produkcji krwi oraz oczyszczająco w układzie krwionośnym, regulują pracę wątroby oraz wydzielanie żółci. A zawarte w nich składniki mineralne działają odkwaszająco i wzmacniająco na organizm. Dzięki solom organicznym poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i mają niebagatelny wpływ na poprawę flory bakteryjnej jelit. Zawarta w truskawkach mikroelementy ułatwiają   spalanie tłuszczy.




 Ze względu na dużą zawartość witamin truskawka nie może być zapomniana przez osoby cierpiące na anemię, bądź z problemami na podłożu niedoboru witamin. Tym, którzy cierpią na bezsenność, dobrze zrobi przed snem niewielka porcja owoców, gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.



TRUSKAWKI dzięki zawartości w nich kwasu elegonowego (który neutralizuje substancje rakotwórcze nim przenikną do DNA) WSKAKUJĄ NA LISTĘ TYCH NATURALNYCH OWOCÓW, KTÓRE WSPOMAGAJĄ PROFILAKTYKĘ NOWOTWOROWĄ. 

8 komentarzy:

  1. Cześć zapraszam do siebie po troszke inspiracji do gotowania:) zastrzyk-endorfin.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam truskawki! Mogłabym jeść garściami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostaliśmy dzisiaj całe wiaderko truskawek od babci więc u nas sezon rusza w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć weź napisz do mnie ba buddysta2010@gmail.com albo na fejsie.
    Mam temat związany z promowaniem zdrowego naturalnego życia. Pozdrawiam, Karol

    OdpowiedzUsuń
  5. Już po truskwkach, teraz są do września, ale niestety mamy juz zimny październik, dlatego pamiętajmy że potrzeba nam słonecznej witaminy D3

    OdpowiedzUsuń
  6. Powszechny kult ciała i urody spowodował, że tylko niewielka grupa osób jest szczęśliwa. Większość dąży do boskości, zmieniając ciało i ubiory, inwestując w siebie, żeby być jeszcze wspanialszym, eksperymentując z głodówkami i dietami, ale z reguły jest to złe odżywianie. Każdy z tych wynalazków albo niszczy metabolizm albo powoduje efekt jojo. Naprawdę jedynym sposobem jest zaufanie dobremu dietetykowi.

    OdpowiedzUsuń