Truskawka zawiera w sobie znacznie więcej naturalnej witaminy C niż nawet cytryna czy inny owoc cytrusowy. W przybliżeniu można to określić tak, że w 10 dag truskawek znajduje się aż 60 mg witaminy C. A więc sporo, bo według danych organizm ludzki potrzebuje dziennie od 50 mg do 100 mg witaminy C. Czyli na dobrą sprawę wystarczy zjeść w sezonie 20 dag truskawek (a przy ich wspaniałym smaku to nie wiele) i jesteśmy zaspokojeni w tym zakresie. Do tego dochodzi nam zawartość takich witamin jak A, B1, B2, B3, PP (która reguluje dotlenienie krwi, zapobiegając jednocześnie łączeniu się ciałek czerwonych), pektyny (polisacharydy), wszystkie makro- i mikroelementy jakie znamy, a także wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo.
CHCESZ MIEĆ BIAŁE ZĘBY, NIE TYLKO JEDZ TRUSKAWKI:)
Okazuje się, że truskawki wybielają zęby. Dokładnie tak. Zwolennicy tej teorii (ponoć sprawdzonej niejednokrotnie i potwierdzanej przez dentystów) w sezonie używają nawet truskawek do ... mycia zębów (oczywiście nie zapominają o paście). Mówi się, że prócz właściwości wybielających zęby truskawki ogólnie dobrze czyszczą zęby, a ich częste spożywanie zapobiega osadzaniu się kamienia na zębach.
Truskawki odgrywają również znaczącą rolę przy wszelkich zapaleniach jamy ustnej, wykazują one bowiem w dużej mierze zdolności do oczyszczania miejsc chorobowo zmienionych oraz regenerujących. Zawarte w truskawce wapń i fosfor wzmocnią kości i zęby, a także wpłyną korzystnie na pracę naszych mięśni, w tym również mięśnia sercowego.
Ponadto truskawki mają właściwości antybakteryjne, wzmacniają organizm, działają wspomagająco w procesie produkcji krwi oraz oczyszczająco w układzie krwionośnym, regulują pracę wątroby oraz wydzielanie żółci. A zawarte w nich składniki mineralne działają odkwaszająco i wzmacniająco na organizm. Dzięki solom organicznym poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i mają niebagatelny wpływ na poprawę flory bakteryjnej jelit. Zawarta w truskawkach mikroelementy ułatwiają spalanie tłuszczy.
Ze względu na dużą zawartość witamin truskawka nie może być zapomniana przez osoby cierpiące na anemię, bądź z problemami na podłożu niedoboru witamin. Tym, którzy cierpią na bezsenność, dobrze zrobi przed snem niewielka porcja owoców, gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.
TRUSKAWKI dzięki zawartości w nich kwasu elegonowego (który neutralizuje substancje rakotwórcze nim przenikną do DNA) WSKAKUJĄ NA LISTĘ TYCH NATURALNYCH OWOCÓW, KTÓRE WSPOMAGAJĄ PROFILAKTYKĘ NOWOTWOROWĄ.
Cześć zapraszam do siebie po troszke inspiracji do gotowania:) zastrzyk-endorfin.blogspot.com
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki! Mogłabym jeść garściami!
OdpowiedzUsuńDostaliśmy dzisiaj całe wiaderko truskawek od babci więc u nas sezon rusza w pełni :)
OdpowiedzUsuńtruskawki<3 om nom nom:)
OdpowiedzUsuńCześć weź napisz do mnie ba buddysta2010@gmail.com albo na fejsie.
OdpowiedzUsuńMam temat związany z promowaniem zdrowego naturalnego życia. Pozdrawiam, Karol
Już po truskwkach, teraz są do września, ale niestety mamy juz zimny październik, dlatego pamiętajmy że potrzeba nam słonecznej witaminy D3
OdpowiedzUsuńPowszechny kult ciała i urody spowodował, że tylko niewielka grupa osób jest szczęśliwa. Większość dąży do boskości, zmieniając ciało i ubiory, inwestując w siebie, żeby być jeszcze wspanialszym, eksperymentując z głodówkami i dietami, ale z reguły jest to złe odżywianie. Każdy z tych wynalazków albo niszczy metabolizm albo powoduje efekt jojo. Naprawdę jedynym sposobem jest zaufanie dobremu dietetykowi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki:)
OdpowiedzUsuńvacu warszawa