Truskawka zawiera w sobie znacznie więcej naturalnej witaminy C niż nawet cytryna czy inny owoc cytrusowy. W przybliżeniu można to określić tak, że w 10 dag truskawek znajduje się aż 60 mg witaminy C. A więc sporo, bo według danych organizm ludzki potrzebuje dziennie od 50 mg do 100 mg witaminy C. Czyli na dobrą sprawę wystarczy zjeść w sezonie 20 dag truskawek (a przy ich wspaniałym smaku to nie wiele) i jesteśmy zaspokojeni w tym zakresie. Do tego dochodzi nam zawartość takich witamin jak A, B1, B2, B3, PP (która reguluje dotlenienie krwi, zapobiegając jednocześnie łączeniu się ciałek czerwonych), pektyny (polisacharydy), wszystkie makro- i mikroelementy jakie znamy, a także wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo.
CHCESZ MIEĆ BIAŁE ZĘBY, NIE TYLKO JEDZ TRUSKAWKI:)
Okazuje się, że truskawki wybielają zęby. Dokładnie tak. Zwolennicy tej teorii (ponoć sprawdzonej niejednokrotnie i potwierdzanej przez dentystów) w sezonie używają nawet truskawek do ... mycia zębów (oczywiście nie zapominają o paście). Mówi się, że prócz właściwości wybielających zęby truskawki ogólnie dobrze czyszczą zęby, a ich częste spożywanie zapobiega osadzaniu się kamienia na zębach.
Truskawki odgrywają również znaczącą rolę przy wszelkich zapaleniach jamy ustnej, wykazują one bowiem w dużej mierze zdolności do oczyszczania miejsc chorobowo zmienionych oraz regenerujących. Zawarte w truskawce wapń i fosfor wzmocnią kości i zęby, a także wpłyną korzystnie na pracę naszych mięśni, w tym również mięśnia sercowego.
Ponadto truskawki mają właściwości antybakteryjne, wzmacniają organizm, działają wspomagająco w procesie produkcji krwi oraz oczyszczająco w układzie krwionośnym, regulują pracę wątroby oraz wydzielanie żółci. A zawarte w nich składniki mineralne działają odkwaszająco i wzmacniająco na organizm. Dzięki solom organicznym poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i mają niebagatelny wpływ na poprawę flory bakteryjnej jelit. Zawarta w truskawkach mikroelementy ułatwiają spalanie tłuszczy.
Ze względu na dużą zawartość witamin truskawka nie może być zapomniana przez osoby cierpiące na anemię, bądź z problemami na podłożu niedoboru witamin. Tym, którzy cierpią na bezsenność, dobrze zrobi przed snem niewielka porcja owoców, gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.
TRUSKAWKI dzięki zawartości w nich kwasu elegonowego (który neutralizuje substancje rakotwórcze nim przenikną do DNA) WSKAKUJĄ NA LISTĘ TYCH NATURALNYCH OWOCÓW, KTÓRE WSPOMAGAJĄ PROFILAKTYKĘ NOWOTWOROWĄ.